вашата кошница е празна!
  • Български
  • English
  • Руский

История на шапката

 

ШАПКИТЕ: НАЙ- СМЕЛИЯ АКСЕСОАР

Шапки са се носели още в Древна Гърция и Рим, а египтяните украсявали главите си с подобие на перука, изработена от човешка коса или вълна. През епохата на Ренесанса до средата на XX век шапките стават с все по-сложни форми и конструкции. Те се превръщат в задължителен атрибут за церемонии (було), израз на бунт (барета), социален статус (каскет), религиозна отдаденост (фес), джентълменска елегантност (бомбе) и ехо от вечните военни времена (шлем или каска).

Едни и от най-ранните изображения на шапки са намерени в гробниците на египетските фараони. Те са островърхи и вероятно са направени от слама. В Древна Гърция и Рим шапката се е считала за символ на свободата. Тогата тя е приличала на нещо като качулка, нахлупвана на главите на робите, когато ги освобождавaли.

В  ранните векове етикетът налага жените да покриват  лицата и главите си с воали, забрадки и качулки.

Чак в края на 16-ти век на дамите е позволено да се  кипрят с шапки, които приличат на носените от царедворците.

А един век по-късно модата разделя мъжките и дамските шапки.

В началото на 19-ти век  се появява бонето. Към него по-късно се прибавят различни панделки, тюл, цветя, пера... Отпреди два века са и първите широкополи модели и тези с воалетки, пера,  цветя и плодове.
20-ти век настъпва с триумф на накичените с пера и панделки шапки. По това време в култ от свободомислещите  жени се издигат смелите къси прически. Те пък изискват  и по-семпли  модели шапки,с малки обем и изчистена линия. След края на Първата световна война настъпва времето на разнообразните стилове и материи.  В периода между  двете световни войни Ню Йорк се утвърждава като център на шапкарската индустрия.  

Тогава тенденцията е шапките да са с малка периферия и голямо дъно.  Втората световна война  и последвалата  след нея  криза също оказват  влияние  върху  моделите на шапките. Жените се отказва от лъскавите и претрупани украси, а когато в началото на 50-те години  повечето от тях тръгват на работа  и се еманципират , започват да обръщат все по-малко внимание на този аксесоар и дори го смятат за ненужен.

Едва през 80-те години на миналия век дизайнерите отново се сещат за префърцунените капели и връщат  интереса към тях, особено на кралските особи.

Първото име, свързано с дизайна на шапката е името на Каролин Рибокс. Под нейно ръководство, шапките се изработвали за избрани дами, които ги носили за да подчертаят своето положение в обществото и личните си качества. Пика на популярност на шапката е до края на 1960 година, след което модата постепенно забравя за този аксесоар.

През последните години се наблюдава повишен интерес към този аксесоар, като много дизайнери вече не пропускат да го добавят към своите колекции. Дали за да се предпазите от парещите лъчи на слънцето или да подчертаете вечерния си тоалет, шапката ще остане един от най-любимите аксесоари за всички времена.

 ДНЕС ШАПКИ НОСЯТ ВСИЧКИ  

Back to Top
Loading...
Loading...
Loading...